Narzędzie, które nie jest często używane - aż do momentu, gdy jest potrzebne - a wtedy staje się najważniejszym narzędziem do checkeringu, jakie możesz posiadać! Jego głównym celem jest prostowanie linii checkeringu, które poszły w złym kierunku oraz sprawienie, aby inne linie były naprawdę proste. Nie ma checkera, profesjonalisty ani amatora, który przynajmniej raz nie miał sytuacji, gdy linia nagle zaczęła odbiegać w lewo, czy to z powodu usłojenia drewna, zmiany gęstości drewna, czy fałszywego ruchu. Wyprostowanie takiej linii - bez Narzędzia Jointer - mogłoby łatwo doprowadzić cię do szaleństwa! Każdy, kto zajmował się checkeringiem, natychmiast dostrzega ogromną wartość tego narzędzia. Początkujący (a także profesjonaliści!) powinni przeczytać książkę Monty'ego Kennedy'ego „Checkering and Carving of Gunstocks” oraz świetne artykuły o checkeringu Boba Sconce'a w Gunsmith Kinks® i następnie dołączyć Jointer do swojej kolekcji narzędzi do checkeringu.
SPECYFIKACJE: Stal narzędziowa, odpowiednia twardość, aby można było naostrzyć za pomocą pilnika 60° 3-kwadratowego, obszar cięcia 7/8" (cm), tylko 90°.
A tool that isn't often used - until it is needed - and then it is the most necessary checkering tool you can own! Its main pur- pose is to straighten out checkering lines which have gone astray and to make layout and other lines really straight. There isn't a checkerer alive, pro or rank novice, who, at one time or another, hasn't had a line suddenly head for left field& either due to the wood's grain, a wood density change, or a false move. Straightening out such a line - without a Jointer Tool - could easily drive you right up the wall! Anyone who has checkered will instantly recognize the great value of this tool. The beginner (and pro, too!) should read Monty Kennedy's Checkering and Carving of Gunstocks and Bob Sconce's fine checkering articles in Gunsmith Kinks® and then include a Jointer with his checkering assortment.
SPECS: Tool Steel, the right hardness so you can resharpen with 60° 3-square file, 7/8" (cm) cutting area, 90° only.